Wednesday 15 June 2016

JAANIPÄEV uues kohas!




Londoni eestlaste jaanipäev - uhkem kui kunagi varem
04. juunil 2016
The Half Way Pub, Brentwood




Üle 250 Londoni eestlase ja nende sõbra kogunes 4. juunil uude peopaika Brentwoodis, et üheskoos õhtust rõõmu tunda.


Jaanipäevad on eestlaste traditsioon ja see on päev aastas, mida oodatakse pikisilmi. Paratamatult on üheks  tähtsaim mõjuteguriks on ilm. Peoeelsel õhtul korraldajate poolt äikesepilvi peletavad võlusõnad õnnestusud täiuslikult. Eestlaste jaanipäev möödus ideaalselt sumeda, tuuletu ja just parjalt sooja ilma lummuses.




TSIRKUS


Sel aastal pakuti jaanilistele ohtra eestimaise peosöögi kõrvale ka tsirkust. Tsirkus “Schokokabuum Jee” on kolmeliikmeline vahva punt tegelasi.

Teatris esinejad iseloomustavad ennast kui osalusteatrit, mis tähendab, et kõik vaatajad saavad osa võtta show’st. Vabatahtlikest puudust ei olnud ja kõik laval värskelt õpitud trikid võeti vastu tormiliste kiiduavaldustega, ka emad said laval taldrikut keerutada. Pea tund etendust möödus linnulennul. Lapsed said maitsta “pipart”; mis meenutas rohkem soola või liiva, kuidas kellelegi. Unustamatu tsirkuseetendus muutis lapsed osavateks artistideks ja külvas neisse hulganisti lusti ning pani näod särama.

 



Õhtu haripunkt oli tsrikuse teine etendus, mis mõeldud suurtele:  “Eriti ohtlik number”. Show’d alustati publikust ohutusnõuete spetsialisti otsimisega, kes pidi vaatama, et järgitakse täpselt ohutusnõudeid. Leiti vähim märjukest pruukinud härrasmees  ja tema osaks sai kanda helendavat vesti, tuletõrjekustutit, meditsiinikasti ja kiivrit. Ohutusnõuded järgitud, said tsirkuse artistid alustada ohtlike numbritega: tantsiti põlevate vaiadega, astuti, lamati ja seisti peaga teravate klaasikildude peal. Tsirkus naerutas publikut ühtmoodi: nii noori kui vanu. Etendus oli kaasahaarav ning ovatsioonid ei tahtnudki lõppeda.

Teater “Schokokabuum Jee”  toetas Londoni Eesti Seltsi jaanipäeva üritust ja mõlemad show’d olid korraldatud heategevuskorras, et tuua eestimaist tsirkust eesti lastele kui ka suurtele Londonisse.


RAADIO UUNO

Pidupäeva muusikat päeva jooksul keerutasid raadio Uuno diskorid. Muuhulgas tegid palju põnevaid intervjuusid külalistega. Neid huvitavaid lugusid lastakse eetrisse terve jaanipäeva jooksul Uuno raadio kuulajatele Eestimaal.




EESTI KOOL LONDONIS






Eesti Koolil oli vanemate poolt üles seatud oma telk, kus pakuti müügiks lasteraamatuid ja emade küpsetatud hõrgutisi. Müügist koguti £380, mis läheb kooli poolt korraldatava suvise lastelaagri toetuseks.





Kaks kunstiõpetajat tegid vahvaid näomaalinguid ja nende juurde looklev järjekord ei lõppenud terve õhtu jooksul.



JAANIPÄEV TÄIS SPORDIMÄNGE ja EESTI SÖÖKI


Kuigi on interneti, skype ja kiirete muutuste ajastu, siis eestlane hoiab ikka traditsioone au sees.
Spordimängud lastele: võidujooks
Kõik lapsed said auhinnaks eesti jäätise


Kõhumeeli ergastavas šašlõki ja grillvorsti aroomide keskel nauditi eestipäraseid sportmänge ikka sama hasardiga ning nauditi eestimaist märjukest.



Täiskohaga grillimeistrid Andres ja leedukas Aurimas 
Peol pakuti mulgiputru koos sibula ja seapõsekuubikutega

SELTSI ESINEMISED

Õige külapeo meeleolu lõid Londoni Eesti Seltsi laulukoori ja rahvatantsijate etteasted.

LES Segakoor
Kooris said soleerida nii mehed kui naised ja regilauludega haarati ka publik kaasa.

LES Rahvatantsurühma Neiuderühm esinemas 
Rahvatantsijad demonstreerisid naiste tantsupeoks õpitud repertuaari, lustakaid segarühma tantse ja viisid läbi eraldi õpitoa lastele.

Rahvatantsurühm korraldab workshop'i tantsuga "Kaera-Jaan"









TEGIJAD OLEME ME ISE

Londoni eestlaste jaanipäeval käis üle 250 külastaja ja selle ürituse aitas läbi viia pea 30-pealine meeskond. Peo ettevalmistus algab juba kuid varasemalt.

Peopäeval aga kutsutakse appi punt, kes enamasti on juba pikaaegsed vabatahtlikud ja alati leidub ka uusi soovijaid. See lahe komando on alustala ning vundament eestlaste jaanipeo ürituse edukaks teostuseks.


Vabatahtlikud jaanipeol

Seni kuni on vabatahtlikke, kes hea meelega jagavad oma innukust ning annavad oma vaba aja, ja seni kuni on peokülalisi, kes soovivad lõbusalt ja sõbarlikult mestis eesti vaimus koos viibida, süüa eesti moodi ning pidu pidada eesti stiilis, seni kestavad jaanipeod ka Londonis.


Aitäh kõigile korraldajatele, vabatahtlikele, tsirkusele, lauljatele-tantsijatele, diskoritele ja kallitele peokülalistele.


Tantsuga jaanituld süütama




Võluvalt lustlikku
ja
lummavalt maagilist jaanipäeva kõigile! 









Jaaniku toetajad:

Jaanipidu toetasid märjukesega A Le Coq.


Sprotmängude auhind Ekspressmeedialt

Spordimängude auhinnad, loteriivõidud ja külalistele koduteele kaasa andis ajakirju, ajalehti, raamatuid  ja muud nänni Ekspressmeedia.



Toidukraami toimetas kohale Estolink, kes ka pidulistele kodumaist suupoolist kaasa müüs.







kirjutas Evelin Siilak
Pildid: Pat Meagher (Veel pilte vaata siit)
ja Regina Verner

No comments:

Post a Comment