Sunday 9 November 2014

Ida Lemsalu Eesti Abistamise Komitee lõunad




Vasakul: Piret (esinaine) koos Ida Lemsaluga (paremal)
Eesti Majas korraldatakse eestipäraseid lõunaid kord kuus.  Aeg-ajalt võib hõikeid leida Facebookis, eestlaste organisatsioonide poolt ja samuti ajalehest Eesti Hääl. Neid lõunaid korraldab Abistamise Komitee, kelle hing ja süda on Ida Lemsalu. Proua Ida vaaritab maitsvaid lõunasööke mitmekümnele külalisele, ise kelmikalt naeratades, särasilmad nooruslikult helkimas. 

Kes on proua Ida ja mis on Eesti Abistamise Komitee lõunad?
Ida Lemsalu on proua, kes on kokk, perenaine, korraldaja ja majandaja ning ta saab selle kõigega suurepäraselt hakkama. Tema väsimatuteks abilisteks on iga kord Piret  Randam ja  proua Sirje.  Lõunasöögiks on eestipärased ja alati maitsvad road, ei puudu ka magustoit ning kohvitamine. Toidu kõrvale pakutakse ka klaas veini või morssi.  Samuti toimub põnev loterii, mille lõbusad auhinnad on külalised ise toonud.
Lõunalt lahkudes jääb tunne, et justkui sai käidud jälle vanaema juures. Just sellist hoolitsust, mis teeb südame soojaks ja igatsuse hinge, pakuvad proua Ida lõunad.
Proua Ida seletab naerusui, kuidas ta alustas kõige sellega  40 aastat tagasi. Aidati sõdureid, madruseid ja teisi abivajajaid - kooti neile sokke, kindaid, et nad ikka sooja saaksid.  Ükski töö polnud liiast. Iga-aastaselt aitab proua Ida rahaliselt Inglismaal elavaid eesti pensionäre, sõjaveterane või haavata saanud noore poisse; samuti toetab ta teisi eesti organisatsioone, nagu sellel suvel toimunud suvelaagrit Catthorpes.  Tema loomupärane andmisrõõm on siiras ja vahetu.
Eks tal ole ka murekohti, nagu näiteks kuidas saada piisav summa kokku kõigile oma „hoolealustele“ või kuidas võimaldada ajalehe Eesti Hääl kodutellimus kõigile, kes seda soovivad. Ja siis pisemad mured, kas ikka kõigil on ilusti kõht täis ja ega kellelgi puudu ei jäänud, sest kui võimalik saab ka ju  juurde küsida.
Lõunasöök on läbi. Kõht on täis. Inimesed laudades istuvad ja joovad kohvi uute või vanade sõpradega. Kogu atmosfäär on selline lihtne ja eestlaslik. Hubane ja tavaline. Ning seetõttu väga eriline. Ammune vana on korraga uus. Unustatud tõed: lihtsalt olla olemise pärast, ja aidata aitamise pärast. On aeg lahkuda.  Lõunatajad tänavad südamest selle paari tunni eest, mis möödus kui linnulennul. 

Londonis elades on hea teada, et on olemas võimalus võtta aeg maha ja veeta üks pühapäeva pärastlõuna süües head eesti toitu, rääkides eesti keelt ja nautida vanaema hoolt.

Intervjueeris Merlin Pärn, kokku kirjutas Evelin Siilak
Artikkel ilmus November, 2014. "Eesti Hääl"





Vasakul: Aili Eistrat (LES rahvatantsuõpetaja 1950ndad- 1990ndad) Paremal: Ida Lemsalu (Eesti Abistamise Komitee esinaine)




No comments:

Post a Comment